Almedalsveckans nyhetsbrev 13, 2022.
Har du problem att läsa det? Öppna nyhetsbrevet i webbläsaren.

1 juli 2022

Välkommen till Almedalsveckan 2022!

Nu närmar sig årets Almedalsvecka med stormsteg. Vädret ser ut att bli perfekt, lagom mycket sol på dagarna och lite regn på nätterna.

Vi vill passa på att lyfta några saker att ha koll på inför Almedalsveckans genomförande. Saker som är intressanta oavsett om du ska medverka på plats eller digitalt via Almedalsveckan Play.

  • Håll avstånd - pandemin finns fortfarande kvar i vårt samhälle, så vi uppmanar alla till att hålla avstånd, tvätta händerna och stanna hemma vid sjukdom.
  • Partiledartal - nytt för i år är att det är två partiledartal per dag. Kl 11 hålls förmiddagstalet och  kl 19 är det dags för kvällstalet. Undantaget söndagen då Almedalsveckans första talet är kl 19 och torsdagen då sista talet är kl 11.
  • Planera besöket - gå igenom programmet, välj ut intressanta evenemang, men tänk på att skapa luft i ditt schema för det oväntade.
  • Almedalståget - vårt tillgänglighetståg går från Östercentrum till Almedalen fyra gånger om dagen, tur och retur. Två avgångar som går lagom tid för att hinna till partiledartalen.
  • Almedalsveckan Play - krockar två intressanta evenemang kanske du kan ta del av det du valde bort via Almedalsveckan Play.
  • Tillgängliga partiledartal - oavsett om du tar del av partiledartalen på plats eller via Almedalsveckan Play så får du talet teckenspråkstolkat och textat. Är du på plats i Almedalen så får du även tillgång till syntolkning.
  • #Almedalsveckan - fortsätt att tagga oss i era inlägg på sociala medier! 

Pandemin finns kvar i vårt samhälle

Vi fortsätter att lyfta olika röster som ger oss bra inspel och tips inför årets Almedalsvecka. Så här dagarna innan Almedalsveckan ställer vi frågor till Maria Amér, Region Gotlands smittskyddsläkare om hur vi ska agera för att undvika att vi inleder våra semestrar i sjuksängen.

  • Hur ser det ut, finns pandemin fortfarande kvar i samhället?

Pandemin med covid-19 pågår fortfarande. I Sverige ser vi nu en ökning av antalet fall av covid-19, och motsvarande ökning av smittspridningen sker i flera länder i Europa. Den ökade smittspridningen är kopplat till virusvarianten BA.5 som är en undergrupp av omikron. Efter flera veckor med ett lågt antal fall så ser vi även en ökning av smittspridningen på Gotland. Viruset förändrar sig över tid och kan på det sättet ge upphov till ökad smittspridning, vilket nu sker igen.

  • Vad vill du ge våra arrangörer för råd?

För alla gäller att det är viktigt att vaccinera sig och ta de påfyllnadsdoser som man blir rekommenderad. Det är också fortsatt viktigt att stanna hemma och undvika kontakt med andra om man blir sjuk och får symptom som kan vara covid-19. För en arrangör kan det vara extra viktigt att tänka på att ha en plan för hur man kan genomföra sin Almedalsvecka om någon i organisationen skulle bli sjuk.

  • Hur ska deltagarna agera?

Fortfarande är det viktigt att vaccinera sig, ta de påfyllnadsdoser som man blir rekommenderad. Och om man blir sjuk och får symptom som kan vara covid-19 så ska man stanna hemma och undvika kontakt med andra.

Pandemiriddare

Håll avstånd, tvätta händerna, använd handsprit och känner du dig det minsta krasslig, gå inte ut bland andra. Det går att följa många av evenemangen via Almedalsveckan Play.

Under de senaste somrarna hjälpte våra pandemiriddare till att uppmärksamma besökare om avstånden. Vem vet, de kanske dyker upp i år igen.

Vi pratar i år om hållbarhet, demokrati, klimat och vård!

Årets officiella program är skapat av mer än 1 100 arrangörer. Dessa arrangörer är med och bidrar med evenemang som är öppna och tillgängliga för alla. Evenemang inom ämnen som de brinner för.

Av de närmare 2 050 evenemangen handlar 11 procent om Hållbarhet och 7 procent om Demokrati. 6 procent om Klimat/miljö och lika många om Vård och omsorg.

Närmare 600 evenemang arrangeras av företag, närmare 400 av ideella organisationer och 230 evenemang av intresseorganisationer. Nästan lika många, 220 evenemang, står arrangörer som tillhör den offentliga sektorn bakom.

Du hittar mer statistik efter årets Almedalsvecka på hemsidan. 

Länk till tidigare års statistik >>

Vädret under veckan

Det är fortfarande något osäkert, men det ser ut att vara goda solchanser. Det kan dock komma regnmängder dagarna innan, så håll koll på väderapparna för att ha aktuell prognos.

Tänk på att ha med en vattenflaska, när du går runt i Visby. Det finns offentliga vattenposter med gott dricksvatten i området. 

Alla röster ska höras!

Nu är alla evenemang som ingår under temat Alla röster ska höras publicerade.

Initiativet att erbjuda organsationer som tidigare inte varit en del av Almedalsveckan en plats tog Region Gotland utifrån uppdraget att stärka Almedalens roll som platsen för demokrati och politik. 

Här finns alla evenemang >>

Hitta till evenemanget

När du ska hitta till ett evenemang som finns i det officiella programmet så klicka på "Karta" så får du en kartbild med platsen utmärkt. Du kan också välja att se hur det ser ut med hjälp av en street view.

Länk till programmet >>

Möt Almedalsveckans ungdomsredaktion

Fem unga personer har fått sommarjobb av Region Gotland som reportrar. Deras huvuduppgift är att bevaka Almedalsveckan utifrån vinklar som de själva får välja. 

Ungdomsredaktionen har redan varit igång ett par veckor och första uppdraget var att ställa frågor till personer på stan. Vi har ställt samman frågor och svar i ett nyhetsbrev.

Länk till ungdomsredaktionens nyhetsbrev >>

Transporter till och från Visby

Du kan transportera dig runt i Visby, med hjälp av bussar. Det går bussar från busstationen vid Östercentrum till flera olika stadsdelar. Det är också från busstationen som övriga bussar till olika delar av ön avgår. 

Flygbussar och taxi går från flygplatsen i samband med avgång och ankomst.

Taxihållplatser finns i södra delen av Almedalsområdet, vid rondellen i innerstan vid Packhusplan. Dessa platser är utmärkta på kartan.

Länkar till:

Tidtabeller för busstrafik i Visby >>

Tidtabeller för busstrafik på Gotland >>

Almedalskartan >>

Almedalståget är vårt tillgänglighetståg!

Visbys kullerstensgator och höjdskillnader, tillsammans med ett förbud att parkera i närheten av Almedalen om du inte har giltigt handikapparkeringsstillstånd, kan vara en utmaning om du har svårt att gå.

Därför lanserar vi i år Almedalståget! Det är ett tåg som går från Östercentrum, via Södertorg, ner till Almedalen. I mån av plats kan alla åka med, men vi vill värna om dig som har problem att gå.

Vi vill gärna veta lite mer om våra deltagare

Vi vill lära känna våra deltagare. Därför kommer det att finnas ett par Almedalsrepresentanter som har till uppgift att fånga in deltagarna och ställa ett par korta frågor. Om det blir just du som fångas in, ge oss gärna ett par minuter av din tid och svara på våra frågor. Vi vill så gärna lära känna dig lite bättre!

Partiledartal kl 11 och kl 19

Vi är stolta över att ha samtliga partiledare på plats under årets Almedalsvecka.

Det är något av höjdpunkterna under partiernas halvdagar när vi samlas i Almedalen för att lyssna på talet.

Partierna genomför även andra evenemang, dessa hittar du i det officiella programmet. 

Vi ses i parken i Almedalen!

Vill du ha kontakt med oss?

Vår support är öppen varje dag fram till och med lördag 2 juli kl 08-18. Under Almedalsveckan utökar vi supporttiderna. Då når du oss kl 08-22.

Ring 0498-26 93 10 och välj det knappval som bäst stämmer överens med din fråga. 

Du kan också maila oss på almedalsveckan@gotland.se

Almedalsveckan Play

Nu har vi lanserat 2022 års version av plattformen för digitala evenemang, Almedalsveckan Play.

Under Almedalsveckan kan du se och delta i evenemang som också sänds digitalt. Från 8 juli börjar vi tillsammans med arranörerna att fylla Almedalsveckan Play med inspelade evenemang från Almedalsveckan 2022.

Länk till Play >>

Checklista för arrangörer och journalister

För arrangörer

Nu är det dags för den sista kvalitetsgranskningen av dina evenemang. Finns dina planerade evenemang sökbara i programmet? Har du fått med alla medverkande? Är fika, el och eventuellt wifi beställt? Har du beställt tillgänglighetstjänster, som textning av digitala sändningar eller teckenspråkstolk?

Här finns en checklista för arrangörer >>

  • För journalister

Tänk på att föranmäla dig om du ska till Almedalsveckan som journalist.När du är ackrediterad får du fri tillgång till vårt Presscenter, där det finns arbetsplatser, fika och tidningar. Du hittar Presscentret på St Hansgatan 32.

Länk till mer information om presscenter >>

Almedalen Just Nu

Vår officiella app heter Almedalen Just Nu och i den kan du enkelt söka i programmet, lägga till egna favoriter, få en bra överblick över Visby innerstad samt hitta till matställen, toaletter och vattenposter. 

Du hittar Almedalen Just Nu där appar finns.

Almedalsveckan - den demokratiska mötesplatsen för alla
- en magisk plats, för dialog, utbyte och oväntade möten, som bidrar till att utveckla vårt samhälle.

Genom öppenhet, tillgänglighet och ömsesidig respekt skapas den unika Almedalsandan.

Följ Almedalsveckan på sociala medier!

facebookinstagramtwitterhomepagelinkedin

Region Gotland, Almedalsveckan
621 81 Visby, telefon 0498-26 93 10

E-post: almedalsveckan@gotland.se


www.almedalsveckan.info
www.almedalsveckanplay.info

Region Gotlands logotype

Nyhetsbrevet går till arrangörer och kontaktpersoner som medverkar och har medverkat i det officiella programmet under de tre senaste Almedalsveckorna (2022, 2021 och 2019), journalister samt de som fick tillstånd om markupplåtelse under Almedalsveckan 2019.

Det går också till deltagare på Almedagen 2020, 2021 och 2022, på uppstartsmötet inför Almedalsveckan 2022 samt de som själva har registrerat sig via hemsidan.
Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!