Almedalsveckan
Telefon: 0498-26 93 10
E-post: almedalsveckan@gotland.se

Telefontid helgfri måndag-fredag
klockan 09.00-12.00 samt 13.00-15.00

Bild över Almedalsparken med Visby Domkyrka i bakgrunden

Summering av Almedalsveckan 2022

Publicerad 2022-07-11 12:42
I år fick vi möjligheten att genomföra den Almedalsvecka vi saknat under pandemin - en mötesplats fylld av fysiska möten och samtal över så väl parti- som organisationsgränser. Tyvärr avslutades veckan inte på det sätt som vi alla hade önskat genom det fruktansvärda mord som inträffade på öppen gata.
- Det är svårt att utifrån det som hände i Visby i slutet av veckan, tänka på något annat och än mindre glädjas åt Almedalsveckans återkomst. Men det jag ändå kan säga är att vi trots det som inträffat ska göra allt vi kan för att behålla vår öppna demokrativecka, säger Jesper Skalberg, ordförande i Almedalsrådet.
 
Färre dagar men med stort engagemang
Efter genomfört arrangemang kan vi konstatera att Almedalsveckan 2022 gav utrymme för mycket innehåll. Uppskattningsvis kom 35 000 personer till Gotland för att delta under årets demokrativecka. 
 
Totalt genomfördes 2 066 evenemang med fokus på aktuella samhällsfrågor. De ursprungliga åtta dagarna hade i år kortats ner till fem dagar. Alla riksdagspartierna var representerade och samtliga partiledare höll tal under veckan. 
 
Ytterligare en nyhet för i år var att det under måndag - onsdag hölls två partiledartal per dag. Totalt kom 19 000 personer till scenen i Almedalen för att lyssna på partiledarna.
 
Stort deltagande även digitalt
Förra året genomfördes Almedalsveckan helt digitalt och formatet följde delvis med även i år. Nästan 43 000 besökare valde att ta del av veckan via Almedalsveckan Play där  605 evenemang direktsändes digitalt under veckan. Även partiledarnas tal sändes live via vår Playkanal och 8 400 besökare valde att se talen den vägen.
 
Avslutad vecka men arbetet framåt fortsätter
Veckan avrundades med en mångfaldsparad som arrangerades av RFSL Gotland och Region Gotland. Cirka  2000 deltagare slöt upp och vandrade gemensamt från Södertorg till Almedalsscenen där veckan avslutades officiellt för 2022. 

Nästa års Almedalsvecka
Almedalsveckan 2023 tidigareläggs och inleds onsdagen den 28 juni. Det slutliga formatet och hur partiernas halvdagar fördelas beslutas efter valet i höst.