Almedalsveckan
Telefon: 0498-26 93 10
E-post: almedalsveckan@gotland.se

Telefontid helgfri måndag-fredag
klockan 09.00-12.00 samt 13.00-15.00

Två personer går på en av de gator som används under Almedalsveckan för tält och montrar

Arrangörsträff med tema Markplats

Publicerad 2024-03-22 08:54
Det digitala arrangörsmötet med fokus på offentlig plats tog upp hur man gör för att medverka med en markplats, vilka tillstånd som behövs och hur en arrangör kan synas med markplats som träffpunkt i det officiella programmet.

Det finns olika sätt att medverka som arrangör under Almedalsveckan. Ett av de sätt som bidrar kanske mest till oväntade möten är att ha en markplats och bjuda in till en träffpunkt.

Kriterier för markplats

Har du fått tillstånd att vara på offentlig plats finns det ett par kriterier och villkor som du behöver följa. Det är att fokus ska vara på din samhällsfråga, inte på vilken organisation du tillhör eller vad du erbjuder. Givetvis får du ha namnet på din organisation på tältet eller på roll-ups, men vi uppmanar till måttlighet. Du ska också ha din markplats öppet/bemannat mellan klockan 10 och klockan 17.

Gör träffpunkt av din markplats

Ansök om att medverka i det officiella programmet med en eller flera träffpunkter om du har markplats. För att ha en träffpunkt krävs två timmar med fokus på samma samhällsfråga. Är det fler än din organisation som bemannar markplatsen, gör en träffpunkt på förmiddagen för en av organisationerna och på eftermiddagen för en annan.

Hur gör man för att få en markplats

Gå in på kartan som du hittar via länken nedan, se om du hittar en plats som ligger där du tycker det ser bra ut. Rutorna på markkartan är förslag på storlek, i många fall går det att göra platsen större eller mindre. Dock inte på alla platser, eftersom det kan finnas hinder som träd, trottoar eller byggnader. Du söker via polisens e-tjänst och passa på att söka för både nyttjande av offentlig plats, det vill säga din markplats, och för allmän sammankomst, om du planerar att göra en träffpunkt eller ha evenemang på din plats.

Kostnadseffektivt sätt att medverka

Region Gotland beslöt att inte höja taxan för markplatser under Almedalsveckan 2024 utan behålla samma nivå som förra året. Det innebär att du med eget tält som är 9 kvadratmeter endast betalar 1 377 kr per dag för att få stå på en central plats i Almedalsområdet.

Fler frågor?

Klicka in på länken nedan och läs mer, eller ring vår support så svarar vi på dina frågor.

Vi ses ute i Almedalsvimlet!