Almedalsveckan
Telefon: 0498-26 93 10
E-post: almedalsveckan@gotland.se

Telefontid helgfri måndag-fredag
klockan 09.00-12.00 samt 13.00-15.00

Två personer tar en paus vid havet

Checklista för besökare

Ska du till Almedalsveckan? 

Är svaret ja: varmt välkommen! 

För hjälp i planeringen finner du nedan en lista med frågor och bra att tänka på när du planerar ditt deltagande inför Almedalsveckan, som är världens största demokratiska mötesplats för samhällsfrågor.

Gratis entré, inga biljetter behövs

Oavsett hur mycket du vill planera innan ska du veta att det behövs inga biljetter för att gå på evenemangen. Gratis entré och öppna för alla

Ramverk och kriterier för medverkan

Almedalsveckan är den demokratiska mötesplatsen för alla och är en viktig arena för samtal och dialoger om aktuella samhällsfrågor som bidrar till att utveckla vårt samhälle. För att stärka och förtydliga Almedalsveckans roll som demokratisk arena finns det ramverk som gäller för deltagande under Almedalsveckan. 

Ramverket utgör basen

Ramverket ligger till grund för kriterier som gäller för medverkan med evenemang i det officiella programmet samt för att arrangera aktiviteter på offentlig plats i Almedalsområdet. Det är också vägvisande för alla som deltar och syftar till att stärka Almedalsveckan som demokratisk mötesplats.
 
Under Almedalsveckan gäller följande:
  • Ha fokus på dialog om aktuella samhällsfrågor
  • Följa Almedalsveckans kärnvärden; Öppenhet, Tillgänglighet och Ömsesidig respekt
  • Bidra till att göra Almedalsveckan till ett hållbart arrangemang
  • Var fritt från kommersiella inslag, såsom försäljning av vara/tjänst eller marknadsföring av verksamhet 
  • Följa svensk lagstiftning
  • Främja samhällets demokratiska värden såsom grundläggande frihet, rättigheter och skyldigheter

Här finns en länk till en sida med mer information om det gällande ramverket >>

Vad vill du få ut av veckan?

Fundera ut vad du vill uppnå med att delta under Almedalsveckan. Beroende på vad ditt svar blir så har du en större chans att få ut mer av veckan nu när du vet vad du vill. 

Skapa ditt personliga program

Almedalsveckans program fylls på efterhand under våren. Arrangörerna kan ansöka om att finnas med i det officiella programmet fram till och med Almedalsveckans sista dag. Du kan söka i programmet här på hemsidan och i appen Almedalen Just Nu som uppdateras kontinuerligt. 

Spara dina favoriter genom att exportera evenemang från programmet till din kalender eller att direkt i appen spara dina favoriter. 

Skapa rymd i ditt program

Kom ihåg att skapa rymd i din planering för spontana möten, återhämtning och reflektion. Kanske kommer du träffa en person av intresse på en filt i Almedalen. 

Förbered dig inför evenemangen

Ska du gå på ett evenemang kan det vara bra att förbereda dig. Vilka frågor vill du ha svar på? Vet du det finns det en större chans att du får svar på dem.

Tänk på att avstånden mellan evenemangen är små men det kan vara backar, mycket folk och i vissa fall vara knepigt att hitta lokalen, skapa rymd i ditt schema för att minska stressen. 

Vad kostar det? Var köper jag biljett?

Alla evenemang som finns med i det officiella programmet är kostnadsfria och öppna för alla. Vi har inga fysiska gränser var området börjar och slutar men de flesta evenemang pågår i närheten av Almedalen och i Visby innerstad.

Det krävs ingen anmälan men lokalerna är i vissa fall små och att många vill få plats. Tänk på att vara ute i god tid.

Det finns slutna evenemang men om dem finner du ingen information på Almedalsveckans officiella sida eller i det officiella programmet.

Boka boende och resa

Kommer du från fastlandet eller utlandet är det bra att i god tid boka både resa till Gotland och boende som passar dig. Tips gällande resa och även alternativ på boende finner du på vår sida men tänk på att det finns fler kanaler att till exempel finna prisvärda boenden på ön. Ett alternativ kan även vara att åka tur och retur samma dag om du önskar.

Läs mer om resa och boende: 

Tillgänglighet och miljöarbete

I programmet kan du söka på evenemang som är tillgängliga för rullstol, har teleslinga, teckentolk eller syntolk. Du kan även se om evenemanget kommer att webbsändas vilket gör att du även kan ta del av Almedalsveckan hemifrån via Almedalsveckan Play.

Arbetet för att nå ett ekologiskt hållbart samhälle år 2025 pågår ständigt på Gotland. Almedalsveckan besöks varje år av över 40 000 personer och varje åtgärd som minimerar påverkan på miljön är betydelsefull. Evenemang som är miljödiplomerade är märkta med ett M i programmet.

Läs mer om tillgänglighet och miljöarbete: 

Förbered dig på en världsarvsstad

Visby är en Hansastad och en världsarvsstad som är belägen i en backe. Förbered dig kort och gott på backar och gatsten, lokaler som är i medeltidavalv, trädgårdar i en skyddad och unik miljö.

Almedalen som är den geografiska kärnan av Almedalsveckan ger dig en möjlighet till reflektion, rekreation och möten. Passa på att njuta i en vacker miljö med en rustik inramning av Visbys ringmur.

Njut av ditt besök och varmt välkommen

Har du några funderingar är du alltid välkommen att kontakta projektgruppen för Almedalsveckan. För funderingar och frågor om enskilda evenemang kontakta ansvarig person för respektive evenemang.

Under Almedalsveckan finns vi i området om du behöver hjälp. Har du frågor om hur det är att bo och leva på Gotland och Region Gotland som arbetsgivare finner du oss på Donners plats på Träffpunkt Gotland. 

Lycka till i planeringen och varmt välkommen!