Almedalsveckan
Telefon: 0498-26 93 10
E-post: almedalsveckan@gotland.se

Telefontid helgfri måndag-fredag
klockan 09.00-12.00 samt 13.00-15.00

Bild på Almedalens scen med texten Almedalsveckan 2023 invigs onsdag 27 juni. En plats för demokrati.

Idag firar vi demokratin!

Publicerad 2022-09-15 15:46
Den 15 september är det den internationella dagen för demokratin. En dag som instiftats av FN:s Generalförsamling i syfte att fira och uppmärksamma arbetet med att stärka demokratin. Vad är väl då bättre än att sätta fokus på vår gemensamma demokratiska mötesplats - Almedalsveckan.
Almedalsveckan skapas av alla som är med och bidrar med evenemang och det är de åtta riksdagspartiernas lokala representanter som i samråd med sitt riksdagsparti sätter ramarna för Almedalsveckans genomförande.
 
Valresultatet är klart och i och med det är det också klart vilka partier som är representerade i vår politiska styrgrupp, Almedalsrådet, under kommande mandatperiod. 
 
Ett beslut som ligger i Almedalsrådet uppdrag är att sätta turordningen för partiernas dagar under Almedalsveckan 2023. Beslut om turordning och tid för partiledartal beslutas under hösten. 
Datum att ha koll på inför Almedalsveckan 2023
  • Almedalsveckan 2023 inleds den 27 juni*.
  • Partiernas turordning och taltider kommuniceras den 27 oktober.
  • I november kan arrangörer börja ansöka om att vara på offentlig plats.
  • I februari öppnar vi för ansökan om att medverka i det officiella programmet.
Säkerhet och beredskap inför nästa år
Det fruktansvärda knivdåd som skedde på Donners plats under Almedalsveckans fjärde dag har berört oss alla.
 
De röster som har lyfts i media, som getts som svar i arrangörsenkät och som kommit direkt till Almedalsveckans kontor visar att det är många som står upp för vår demokratiska mötesplats och som vittnat om dess betydelse för det svenska samhället.
 
Almedalsveckan bygger på det öppna demokratiska samtalet, att vi kan träffas informellt och oplanerat. Region Gotland i sin roll som värd kommer under hösten i samråd med Polisen se över hur vi kan stärka känslan av en öppen och trygg mötesplats. 
 
Mer information finns i senaste nyhetsbrevet
Det finns mer information i nyhetsbrevet som är länkat nedan. Prenumerera gärna på våra utskick så missar du inte det vi vill förmedla och som kan vara intressant att känna till.
 
* nytt startdatum 27 juni, beslutades 26 oktober