Är svaret ja är du en arrangör. Som arrangör är det du som planerar och ordnar det praktiska samt söker tillstånd för ditt evenemang. Ett evenemang kan till exempel vara ett seminarium, heta stolen eller en träffpunkt där du vill lyfta och debattera en aktuell samhällsfråga.
Almedalsveckan
Telefon: 0498-26 93 10
E-post: almedalsveckan@gotland.se
Telefontid helgfri måndag-fredag
klockan 09.00-12.00 samt 13.00-15.00
Checklista för arrangör
Vill du vara med och genomföra evenemang under Almedalsveckan?
Vad är din samhällsfråga?
Vad är det du brinner för? Det är denna fråga som ska ta plats under Almedalsveckan.
Almedalsveckan handlar om vilka frågor vi lyfter, diskuterar och vill skapa debatt kring. Vill du påverka våra politiker eller är du politikern som vill påverka oss?
Planera ditt evenemang
När du vet vilken samhällsfråga du vill lyfta under Almedalsveckan för att utveckla vårt samhälle är det dags att börja planera ditt evenemang. Hur du vill göra är upp till dig, idéerna och möjligheterna många. Det är viktigt att du funderar på vad du vill få ut, ditt syfte och vilka du vill nå för att det ska bli ett lyckat evenemang för dig.
Tänk redan nu på ramverket, att följa kriterierna för det officiella programmet och givetvis att evenemanget följer svensk lagstiftning.
Läs mer om:
Frågor att ställa till dig själv kring ditt evenemang:
- Hur vill du utforma/genomföra ditt evenemang?
- Vill du föra en monolog eller skapa en dialog?
- Vill du skapa motstånd eller delaktighet i debatten?
Om du har en panel med i ditt evenemang, kommer alla vara överens eller kommer besökarna få uppleva en debatt? - Vilka vill du nå?
- Vilka tankar funderingar vill du skicka med de som har varit med på evenemanget?
- Vad vill du få med dig från de som närvarar på ditt evenemang?
- Ska du genomföra evenemanget själv eller gå ihop med en eller flera arrangörer?
- Finns det andra arrangörer som lyfter ungefär samma frågor eller som tycker precis tvärtom? Kanske ska ni samverka och skapa evenemang tillsammans?
- Vilken/vilka dagar under veckan vill du bidra?
Under måndag till onsdag har det historiskt sett genomförts flest evenemang. Kanske får du mer utrymme om du lägger ditt evenemang senare i veckan? Det är du som väljer. - Behöver du ha en moderator?
- Vilka medverkande vill du ha med?
Plats för evenemang
Nu när du vet vilken samhällsfråga du vill lyfta och hur du vill göra det gäller det att hitta en lokal/plats som passar ditt evenemang. Det kan finnas olika krav och riktlinjer för respektive plats, tänk redan nu vad som gäller för säkerhet, tillgänglighet och minimal miljöpåverkan.
Läs mer om:
Boka boende och resa
Kommer du från fastlandet eller utlandet är det bra att i god tid boka resa till Gotland och boende på ön. På vår sida hittar du tips gällande resor och alternativ på boenden. Det finns fler kanaler att hitta exempel prisvärda boenden genom.
Läs mer om:
Ansök till programmet
Under våren öppnar ansökningen till Almedalsveckans officiella program. Läs kriterierna och guide för ansökan så får du en bra bild över vad vi efterfrågar. Notera även datum för olika kostnadsperioder och deadline inför den tryckta programtidning.
Läs mer om:
Kom ihåg att hålla evenemanget uppdaterat
Blir det fler medverkande, ändrad tid eller mot förmodan inställt evenemang? Kom ihåg att uppdatera informationen.
Ansök om tillstånd
Beroende på vad du ska göra kommer du behöva ansöka om olika tillstånd. Ska du till exempel bjuda på mat behöver du tänka på serveringstillstånd och vill du demonstrera krävs det tillstånd av Polisen.
Under Almedalsveckan ska alla som genomför ett evenemang ansöka till Polisen om allmän sammankomst.
Läs mer om:
Tillgängligt för alla och miljödiplomering
Du som arrangör ansvarar för att göra ditt evenemang tillgängligt. Tänk här på de med funktionsvariation, exempelvis de som inte ser, inte hör eller som sitter i rullstol. Du kan markera hur tillgängligt ditt evenemang är i det officiella programmet.
Du kan miljödiplomera ditt evenemang och markera det i det officiella programmet. Detta görs vid ansökan och du kan även uppdatera det senare i en redan godkänd programpunkt.
Läs mer om:
Beredskap och säkerhet
Du som arrangör är ansvarig för att planera för ett tryggt och säkert evenemang. Bland annat ska du se över den lokal ni ska använda. Hur många får vistas i rummet, är utrymningsvägarna fria och vet ni var närmsta hjärtstartare är?
Förslag på information inför varje seminarium:
- Visa och förklara tydligt var nödutgångarna är
- Berätta var brandsläckare och brandfilt finns
- Berätta var närmsta hjärtstartare finns
Läs mer om:
Boka övriga tjänster
Beroende på vad du ska göra och platsen för ditt evenemang finns det vissa övriga tjänster som kan vara bra att tänka på och boka inför ditt evenemang. Vi listar några av dem och även länkat till aktörer som kan hjälpa dig. Är det något mer som just du behöver ta ställning till?
Läs mer om:
Förbered dig på det oväntade
Oavsett hur väl du förbereder dig händer nästan alltid det oväntade. Förbered dig även på det. Det kan vara väder och vind, att en nyckelperson faller bort i ditt evenemang eller att elen inte fungerar.
Följ Almedalsveckan
Almedalsveckan finns på sociala medier samt skickar nyhetsbrev som är riktade till dig som arrangör.
I nyhetsbreven (och även via sociala medier) får du matnyttig information om exempelvis miljöarbete och trafikavstängningar.
Läs mer om:
Ställ dina frågor
Har du några funderingar är du alltid välkommen att kontakta oss som jobbar med Almedalsveckan. Vi finns varje vardag i vår support och svarar på frågor. Du når oss klockan 09-12 samt klockan 13-15 på 0498 26 93 10 alternativt via e-post.